ne aramıştınız?

7 Mart 2013 Perşembe

iki kutup arasında "kadın"

(daha önce bu blogda yayınlanan bir yazıdan güncellenmiştir)

kadın, iki kutup arasında sıkışmıştır. insanlığın, kadın konusunda, medeniyet açısından geri kalmışlığı, iki kutupludur.

1.kutup, kadını, toplumdan izole eder. kadın kapanmalıdır. yüzünü dahil kocasından başka hiçbir erkek görmemelidir. kadın, kocasına ait bir eşyadır. temel görevi, çocuk doğurmak ve yemek yapmaktır.

bu kutup, dinin tezlerini kendine yol olarak gösterir ama erkek egemen toplumun, dini çıkarlarına alet etmesinin ta kendisidir.

2.kutup, kadını topluma mal eder. kadın açılmalıdır. yasaların izin verdiği heryerini herkes görmelidir. alkışlanmalıdır. boy boy afişleri asılmalıdır. en iyisi seçilip, en öne çıkarılmalıdır.

bu kutup, özgürlük gibi görünür ama erkek egemen toplumun, kadını köleleştirmesinin başka bir boyutudur.

her iki kutup da, toplumsal gerçeklikten uzak biçimde, gericidir. egemenlerin egoist yaklaşımlarıyla, kadını, toplum içinde bir birey olmaktan mahrum edip, onu meta haline getirir. kadın alınıp satılabilen bir nesnedir. biri başlık parası verir, öteki reklamda oynatır. her iki kutupta da kadın, ona uygun görülen rolü yerine getirebildiği kadar iyidir. yani kadın, toplumun beklentilerini karşılamakla yükümlü bir nesnedir. ya bir bireye ait olacak, ya da topluma mal olacak. kimse kadına sormaz. karar çoktan verilmiştir…

işte bu iki kutup.. birbirine çok zıt görünürler ama aslında ikisi de aynı medeniyet seviyesindedir. birbirleriyle sürekli çatışırlar ve antitez olarak hep birbirlerini gösterirler.. biz arada kalırız.. iki aynı şey arasında seçim yapmaya zorlanırız..

sanarız ki, ya açmak lazım, ya da kapatmak.. kadını bir birey olarak görüp, toplumsal alanda birey olarak var olmasını sağlamak hiç aklımıza gelmez..

ve bu iki kutup, birbirini besler.. 2.kutup, kadının bacağını bir meta olarak insanlara satar, 1.kutup, bu metalaştırmayı kabullenir ve kendine ait gördüğü metayı korumaya alır.. 1. kutup, kadını özgürlükten mahrum eder, diğeri özgürlük vadeder. kadın, iki tutsaklıktan birini seçmeye zorlanır.




facebook hesabınla yorum yap


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum yaz