ne aramıştınız?

15 Ağustos 2013 Perşembe

Sabahattin Ali - Kuyucaklı Yusuf




Kaç kere yetim kalabilir bir insan?

Çocukken tanıştık Yusuf'la. Kuyucak'ta bir köy evinde. Annesi babası eşkiyalarca öldürülmüştü. Tanışmamıza vesile olan olay buydu.

Annesinin babasının öldürülmesini görmüş ama kaçıp gitmemiş, yaygara koparmamış ilginç bir soğukkanlılık örneği göstermişti.

Annesini babasını kaybeden Yusuf, kaymakamın himayesinde devam etti yaşamına. O yaşadıkça, daha yakından tanıdık. Ama hala anlayamadığımız, çözümleyemediğimiz yönleri vardı.

Sabahattin Ali rivayete göre üç ciltte anlatmayı planlamış Yusuf'u bize. Yusuf hayatının baharında, yaşadığı onca şeyden sonra hayatındaki her şeyi yok edip yeni bir hayata yol alıyordu.

Bin yıl yaşasa ve bin yıl boyunca anlatsa kıymeti eksilmeyecek, toplumsal analizleriyle hayranlık uyandıracak büyük yazar Sabahattin Ali, tek parti iktidarının Hitler yaltakçısı hükümeti döneminde öldürüldü.

Gelişmiş bir medeniyette yaşasa onunla tanışmak, sohbet etmek için o medeniyetin her bireyi can atacaktı. Devlet adamları onun görüşüne basvuracaktı şüphesiz. Ama Türkiye'de Şükrü Saraçoğlu başbakanken huzuru kaçırıldı, tehdit edildi, hapse atıldı. Kendi ülkesinde yazma, yaşama hürriyeti baskı altına alındı. Ülkeden kaçmak isterken de öldürüldü.

Kuyucaklı Yusuf yine yetim kaldı. Sabahattin Ali öldürüldükten sonra Yusuf nereye gitti, ne yaptı kimse bilmiyor. Annesinin babasının neden öldürüldüğünü, nasıl insanlar olduğunu da kimse bilmiyor. Ve artık kimse öğrenemeyecek.

Bir insan kaç kere yetim kalır? Bir Yusuf kolay yetişir mi? Bir Sabahattin Ali nasıl öldürülebilir?

Bu toprakların bin yıllık kaderi belki de bu. Nişapurlu Ömer Hayyam'a yaşadığı dünyayı dar eden ve onu Nişapurlular'ın dahi Batılıların anlattıklarından bilmesine neden olan Doğu kafası Sabahattin Ali'ye kaç sene tahammül edebildi?

Kaç tane Sabahattin Ali, kaç tane Hayyam bize ulaşamadan yok edildi?

"Neden Batıdan geri kaldık" diye sürekli dövünenlerin Sabahattin Ali'yi öldürenlerle aynı kafada olması, Hayyam'ı bin yıl öteden lanetlemesi açıklıyor mu her şeyi?

facebook hesabınla yorum yap


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum yaz